Topbanner http://www.thijsvanvalkengoed.nl

Honderd procent gouden score op de Nederlandse Kampioenschappen Politiezwemmen

Auteur: Thijs van Valkengoed

Op donderdag 19 november reisde ik af naar Eindhoven voor de Nederlandse Politie Zwemkampioenschappen oftewel de NK Politiezwemmen (NKPZ). De kampioenschappen werden weer voor het eerst sinds lange tijd georganiseerd door en voor Politiemedewerkers. Als topsporter van de Politie Amsterdam-Amstelland was ik het natuurlijk aan mijn stand verplicht mijn korps en het zwemmen uit te dragen!

Op de NKPZ lange baan mochten de zwemmers maximaal op twee 50 meternummers en twee 100 meternummers starten. Daarnaast stond ook de 4x50 meter vrije slag estafette op het programma. Ik koos voor de 50 meter vlinderslag, 50 meter schoolslag, 100 meter rugslag en de 100 meter schoolslag.

Doordat de NKPZ voor het eerst sinds jaren weer georganiseerd werd, bleven de inschrijvingen enigzins achter bij de verwachtingen. Dat leidde tot races die elkaar snel opvolgenden. De 50 meters zaten dicht op elkaar. Toch zwom ik zeer nette tijden. Op de 50 meter vlinderslag zwom ik een persoonlijk record van 26.71 en vlak daarna zwom ik naar een mooie 29.51 op de 50 meter schoolslag. Op beide afstanden waren deze tijden goed voor het goud.

Ook op de 100 meternummers tikte ik als eerste aan. Hierop begon ik de races, die ik eerder op de ochtend gezwommen had, al wel een beetje te voelen, maar toch zwom ik een persoonlijk record op de 100 meter rugslag van 1.04.49. Met slechts één serie tussen de 100 meter rugslag en de 100 meter schoolslag zwom ik nog naar een mooie 1.04.31. Dit was natuurlijk wel heftig, die races vlak achter elkaar, maar ik was zeker niet ontevreden over mijn resultaten.

Aan het einde van het ochtendprogramma stond nog de 4x50 meter vrije slag op de het programma. Samen met twee collega's van Amterdam-Amstelland en een toekomstige collega (nu nog Korps Utrecht) zwommen wij naar het goud. Mijn teamgenoten gaven aan dat ik als slotzwemmer moest, 'om de achterstand goed te maken', maar zij lanceerden mij al als eerste. Niks meer goed te maken, doortrekken geblazen dus en de de eer om 'het af te maken'. Een topprestatie van mijn teamgenoten!

De verslaggever van korps Amsterdam-Amstelland maakte het volgende item voor www.politietopsport.nl:Zoals bekend ben ik opgenomen in het Topsportproject van NOC*NSF en de politie. Ik ben werkzaam bij de vakgroep Vitaliteit van de politie Amsterdam-Amstelland.