Topbanner http://www.thijsvanvalkengoed.nl

Gelezen op sport.nl: Sporttrainer heeft invloed op gedrag jongeren

Bron: UU Media Mail nr 71/NISB Nieuwsbrief

ARNHEM - Jeugdsport kan een positieve invloed hebben op het gedrag van jongeren. Dat concludeert Esther Rutten in haar proefschrift. Normen en waarden, fair play en respect voor elkaar blijken van invloed te zijn op het gedrag van jonge sporters. De grootste invloed wordt echter toegekend aan de trainer.

In vier studies heeft Rutten gezocht naar een verklaring voor de verschillen in antisociaal en prosociaal gedrag van jongeren. In totaal deden 1.030 sporters (wedstrijdzwemmen, voetbal, basketball, atletiek en taekwondo) van 9 tot en met 19 jaar mee aan het onderzoek. Vergeleken met de invloed van school op schoolprestaties van leerlingen (19%) waren de invloeden van georganiseerde jeugdsport op het gedrag van sporters over het algemeen minder groot, behalve voor antisociaal gedrag in de sportcontext (21%). Dit is opmerkelijk omdat jongeren veel meer tijd op school doorbrengen dan op hun sportvereniging.

Om de invloed van georganiseerde jeugdsport op het gedrag van jongeren te vergroten, is het belangrijk vooral aandacht te besteden aan de voorbeeldfunctie van de trainer en de band die deze heeft met zijn of haar sporters. In sportopleidingen zal men aandacht moeten besteden aan de opvoedende taak van de trainer en de relatie met zijn of haar sporters. Dit is ook belangrijk voor sportverenigingen die willen bijdragen aan de ontwikkeling van hun jonge sporters.