Topbanner http://www.thijsvanvalkengoed.nl

Volksverhuizing in Peking

Bron: ANP/Telesport

Het volgende bericht stond gisteren op internet, je zou van schrik bijna geen ambities meer durven hebben in de richting van Beijing 2008..... Laten we in ieder geval hopen, dat de Spelen de Chinese bevolking, als tegenwicht, een behoorlijke economische vooruitgang zullen bezorgen!

GENEVE – In de aanloop naar de Olympische Spelen van 2008 heeft in Peking een ware volksverhuizing plaatsgevonden. Liefst 1,25 miljoen mensen moesten tot dusver gedwongen verkassen om plaats te maken voor olympische accommodaties en infrastructuur. De financiële compensatie was erg mager.

De mensenrechtenorganisatie COHRE (Centre on Housing Rights en Evictions), die de cijfers dinsdag in Geneve naar buiten bracht, schat dat er komend jaar nog eens een kwart miljoen Chinezen in de hoofdstad naar vervangende woonruimte moeten wegens wijksanering. Velen zijn ver van hun werk en oude buurt terechtgekomen.

COHRE-voorzitter Jean de Plessis hekelde de gang van zaken. Hij vertelde dat er sinds 1988, toen er in Seoul meer dan 700.000 inwoners moesten verhuizen, ter wille van Olympische Spelen twee miljoen mensen zijn ‘gedeporteerd’. Het Chinese organisatiecomité BOCOG heeft nog niet gereageerd op het bericht.