Topbanner http://www.thijsvanvalkengoed.nl

Olympische Spelen Beijing 2008

Voorbeschouwing - 08 augustus - 09 augustus - 10 augustus - 11 augustus - 12 augustus - 13 augustus - 14 augustus - 15 augustus - 16 augustus - 17 augustus - 18 augustus - 19 augustus - 20 augustus - 21 augustus - 22 augustus - 23 augustus - 24 augustus - Nabeschouwing

Terugblik van Thijs op de eerste anderhalve week in Beijing

Doordat ik ziek was geworden vlak voor de reisdag (zondag 3 augustus) naar Beijing, vertrok ik twee dagen later vanuit Hongkong dan de rest van de zwemploeg. Ik bleef achter met de open water selectie en was dus gelukkig niet moederziel alleen. Nadat ik dinsdag afscheid had genomen van de zwemmers en begeleiding, nam ik vanuit het Hong Kong Gold Coast Hotel een shuttlebus naar het vliegveld. Na enig vragen over welke stop ik eruit moest, stond ik ruim op tijd op de luchthaven van Hongkong. Vervolgens was het inchecken en dat ging verrassend gemakkelijk. Ik had nogal wat bagage, maar dat was gelukkig geen probleem.

De reis naar Beijing
De vlucht verliep voorspoedig en uiteindelijk bleek ik precies op tijd weg te zijn uit Hongkong, want één dag later vertrokken er geen vliegtuigen meer vanwege een tyfoon. Tijdens de vlucht mocht ik nog wisselen van plek en kwam ik terecht op een plaats met meer beenruimte, naast een judoka uit Mozambique. Het grappige was dat we tegelijk, meteen nadat het lichtje van 'stoelriemen vast' uitging, onze schoenen uitdeden. Het zal wel een sporterstrekje zijn.

Na een paar uurtjes vliegen kwam ik op de luchthaven van Beijing aan. Daar was het even zoeken, maar uiteindelijk kwam ik, na het volgen van de meute en het accorderen van mijn accreditatie, aan op het busstation. Na een kwartiertje wachten zat ik in de bus naar het Olympisch Dorp. Daar werd ook mijn bagage gecontroleerd en vervolgens werd ik met mijn spullen persoonlijk naar de Nederlandse appartementen gebracht. Wat mij opviel was, dat deze dag (voor Chinese begrippen) een goede dag was met betrekking tot de veelbesproken smog.

Laatste voorbereidingen
Donderdags was ik inmiddels helemaal gesetteld in het appartement en ging ik voor het eerst zwemmen in 'The Cube' (ofwel de Waterkubus), het Olympisch zwembad. Dat was een geweldige ervaring! Het zwembad was natuurlijk gewoon 50 meter lang, maar op de tribunes was er ruimte voor wel 17.000 toeschouwers, ongekend voor een zwembad. Het water was heerlijk verkoelend, want het was tenminste normale wedstrijdtemperatuur. Op vrijdag volgde ik ongeveer hetzelfde programma en haalde ik de tondeuse over mijn lichaam. Zaterdag zwom ik lekker in het zwembad van het Olympisch Dorp en haalde ik het scheermes over me heen.

Het scheren heeft trouwens twee redenen. Ten eerste scheelt het weerstand in het water en ten tweede kan het lichaam sneller warmte afvoeren. Dit laatste heeft ook te maken met de oude huid die dan weggeschoren wordt.

Zaterdagavond vond de opening van de Olympische Spelen plaats. Daar mocht ik niet bij zijn, want ik moest op de eerste dag al zwemmen. Sporters, die de eerste twee dagen aan de bak moesten, waren verplicht vrijgesteld van de openingsceremonie. Dit was maar goed ook, want er moest namelijk lang gewacht worden in een gymzaal, voordat men op mocht lopen en zodoende zagen de aanwezige sporters weinig van de opening. Op TV zag je dus een heel stuk meer en het vuurwerk was vanuit mijn kamerraam goed te zien.

Mijn Olympische afstand
Zondag 9 augustus was het dan eindelijk zo ver, de 100 meter schoolslag. Het was fantastisch om te zwemmen in een stadion, dat was gevuld met 17.000 mensen! Ik zwom een tijd van 1.01.32, slechts 0,1 seconde boven mijn Nederlands record van afgelopen maart en mijn tweede tijd ooit gezwommen.

Helaas was dit niet voldoende voor de halve finales. Ik was echter wel tevreden, zeker aangezien ik een paar dagen voor de wedstrijd immers nog flink ziek was geweest. Na hersteld te zijn van de koorts had ik voor mijn gevoel veel minder snelheid en toen ik keek naar mijn race analyse werd mijn gevoel bevestigd. Ik ging 29.0 weg op de eerste 50 meter (0,3 seconde boven de opening van mijn Nederlandse record race en zelfs 0,5 seconde boven mijn 50 meter persoonlijk record) en dat was dus traag vergeleken met de rest van het veld. Met mijn inhoud zat het wel goed, want daarop maakte ik veel goed.

Ontwikkeling op de schoolslag
Al met al kan ik dus tevreden terugkijken, ook al was het niet voldoende voorde halve finales (beste zestien). Ik werd uiteindelijk 26ste (inschrijftijd 21ste). Met mijn tijd van Beijing zou ik vorig jaar de WK finale gehaald hebben, dus dat toont maar weer eens hoeveel ontwikkeling er op de schoolslag in het laatste jaar heeft plaatsgevonden. Voor de halve finales in Beijing was 1.00.71 nodig. Met een snellere eerste vijftig, als ik helemaal fit ben, moet dat in de toekomst mogelijk zijn.

Aangezien ik meteen de eerste dag van het toernooi aan de bak moest, zat mijn toernooi er dus snel op. Voor veel andere zwemmers begon het eigelijk pas net. Zo zwom de dames estafetteploeg op maandag naar een gouden plak op de 4x100 meter vrije slag in een fantastische finale!

Jolijn
Maandagavond mocht Jolijn starten op de 100 meter schoolslag. Ook zij was ziek geworden en waarschijnlijk had ik haar aangestoken. Hoeveel pech kan je hebben als familie... Bij Jolijn had het virus vooral effect op haar inhoud. De eerste 50 meter lag ze heel mooi in de race, maar op de baan terug moest ze toch enkele meters prijsgeven. Ook op haar persoonlijk record verloor ze de tweede baan tijd. Uiteindelijk kwam ze uit op 1.11.26, slechts een seconde boven haar PR. Jolijn had in juni ook al longontsteking gehad en was in april geopereerd aan haar keelamandelen, dus gezien de omstandigheden niet slecht. Met haar tijd werd Jolijn 35ste (inschrijftijd 30ste).

Dames 4x100 wissel
Voor de Nederlandse zwemploeg bleven meer medailles helaas uit. De individuele prestaties waren grotendeels teleurstellend. Daarnaast haalden de overige estafetteploegen (4x100 vrij mannen, 4x200 vrij en 4x100 wissel vrouwen) de finales niet. In één van hen mocht Jolijn voor de tweede keer dit Olympisch toernooi starten. Voor de 4x100 meter wissel had ze zich namelijk gekwalificeerd (de 100 school individueel was een extra start). In deze estafette (bijna aan het eind van het toernooi) presteerde Jolijn al een stuk beter, want ze zwom precies dezelfde split als tijdens de EK in Eindhoven waar ze brons won. Wel was opnieuw duidelijk te zien, dat ze op de tweede 50 meter behoorlijk aan inhoud ingeboet had doordat ze ziek was geweest. De dames zwommen net boven het Nederlands record en werden daarmee 13de.

Zwemtoernooi voorbij
Na de eerste week zat het wedstrijdzwemmen in het binnenbad erop. Het was een gaaf toernooi met 8x goud voor Phelps, Nederlands goud, veel records en verrassingen, maar ook teleurstellingen. Daarnaast deed Nederland het de eerste week ook goed op andere sporten, want er werden bijvoorbeeld bij het judo flink wat medailles gescoord.
Informatie:
Website OS 2008
Special OS Zwemkroniek.com
Website NOC*NSF
Website KNZB

Overig:
NOC*NSF video over Jolijn en Thijs
Artikel De Stentor over Jolijn en Thijs


Datum en plaats:
08 - 24 augustus 2008
Beijing, China


Lengte zwembad:
50 meter


Foto's: