Topbanner http://www.thijsvanvalkengoed.nl

Europese Kampioenschappen Eindhoven 2008

Voorbeschouwing - 18 maart - 19 maart - 20 maart - 21 maart - 22 maart - 23 maart - 24 maart - Nabeschouwing

Olympische mannenploeg staat (bijna) vast

Met de dramatische uitschakeling van de estafette 4x200 vrij in de series is de mannenploeg voor de Olympische Spelen in Peking (bijna) definitief vastgesteld. Alleen Robert Leijsen kan nog proberen zich individueel te plaatsen voor de OS.

Pieter van den Hoogenband (100 en 200 vrij), Mitja Zastrow (100 vrij), Robin van Aggele (200 wissel en 100 vlinder), Nick Driebergen (100 en 200 rug) en Thijs van Valkengoed (100 school) zullen in ieder geval Nederland vertegenwoordigen in Peking. Voor Thijs komt zijn droom uit, opnieuw naar de Spelen! Een prestatie van formaat, ook dankzij de mensen die in hem zijn blijven geloven.

Maandag doet Nederland een gooi naar plaatsing van de wisselslagploegen voor Peking. Alle mannen en vrouwen hebben inmiddels voldaan aan de individuele eis voor afvaardiging. Nu nog de ploegen, want Nederland heeft zich als land nog niet geplaatst.

Nick Driebergen (rug), Thijs van Valkengoed (school), Robin van Aggele (vlinder) en Mitja Zastrow (vrij) moeten het in de series opnemen tegen 18 andere Europese landen om de finale te halen. Verder is de tijd erg belangrijk, want Nederland moet zich bij de vier tijdsnelsten plaatsen.

Er mogen zestien landen met de estafettes naar de OS. De eerste twaalf van de WK 2007 in Melbourne zijn zeker. Daarbij komen de vier tijdsnelsten. Eigenlijk blijven er voor de mannen maar drie plaatsen over, want de USA was op de WK gedist, maar zit zeker bij de tijdsnelsten. Het is dan ook zaak, dat de mannen een perfecte race afleveren met een snelle tijd. Individueel zijn alle mannen zeker van de Spelen.

Voor de vrouwen gaat bijna hetzelfde verhaal op. Nederland moet bij de vier tijdsnelsten zitten. Net als bij de mannen was er in Melbourne vorig jaar geen vrouwenploeg op de wisselslagestafette. Voor Jolijn is het erop of eronder, want zij is de enige met een estafettelimiet. Als Nederland zich niet plaatst, dan mist Jolijn de Spelen.

Maandag in de series starten Hinkelien Schreuder, Jolijn van Valkengoed, Chantal Groot en Femke Heemskerk. Nederland moet het opnemen tegen veertien andere landen. De beste acht gaan naar de finale. Mocht ons land de finale halen, dan zwemmen Inge Dekker en Marleen Veldhuis de vlinder en de vrij.

Duidelijk is, dat nog veel landen azen op een ticket voor de Spelen. Daarvoor worden alle middelen ingezet, getuige de 4x200 vrij mannen bij de heren. Hongarije had zich in de series met de sterkste opstelling geplaatst voor de finale. Het resultaat was een sterke tijd. Vervolgens in de finale een B-ploeg ingezet, omdat de toppers andere belangen hadden. Tja, zo verzekert men zich wel van Peking.

De eerste twaalf landen van de WK 2007 hadden zich automatisch geplaats voor de OS. Nederland had daar haast geen estafettes ingeschreven, vandaar dat het nu een probleem is, vooral bij de mannen.
Informatie:
Website EK Eindhoven
Wedstrijdschema
Zwemkroniek.com
Omega Live Timing
Live Webcasting
Website KNZB


Datum en plaats:
18 - 24 maart 2008
Eindhoven, Nederland


Lengte zwembad:
50 meter


Foto's: