Topbanner http://www.thijsvanvalkengoed.nl

Olympische Spelen Beijing 2008

Voorbeschouwing - 08 augustus - 09 augustus - 10 augustus - 11 augustus - 12 augustus - 13 augustus - 14 augustus - 15 augustus - 16 augustus - 17 augustus - 18 augustus - 19 augustus - 20 augustus - 21 augustus - 22 augustus - 23 augustus - 24 augustus - Nabeschouwing

"Special" Olympische Spelen 2008 kan van start

De special van de Olympische Spelen in Beijing beginnen we maar even met allerlei "weetjes" hoe het er allemaal zo van kwam.

De goedkeuring door NOC*NSF van de Nederlandse zwemploeg voor Beijing is 28 april officieel bekend gemaakt, dus het is tijd om het een en ander op de website te zetten. Wij wisten het inmiddels al wel, maar mochten nog niets naar buiten brengen.

Ons Olympisch traject met de nationale ploeg start op 9 mei, wanneer we voor twee weken naar Cyprus gaan om te trainen. Op 12 juli vertrekken we naar Korea om te trainen en te acclimatiseren en van daaruit reizen we uiteindelijk door naar Beijing. De overige tijd trainen we gewoon in ons thuisbad in Lelystad en in het 50 meterbad van Amersfoort.

Onze trainer Mark Faber kan helaas niet mee naar Cyprus, Korea en Beijing. Wij worden binnen de nationale ploeg begeleid door Marcel Wouda. Mark en Marcel overleggen dat allemaal, dus het gaat vast goedkomen. Ze kennen elkaar uit de tijd dat Marcel nog zwom en Mark een van de coaches was van de nationale ploeg. Allebei waren ze bijvoorbeeld in Athene (OS 2000).

Olympisch jaar 2008
Het Olympische jaar ging flitsend van start met de EK in Eindhoven, de laatste mogelijkheid om je te kwalificeren voor Beijing.

Olympische tickets
Thijs pakte meteen op de eerste dag van het toernooi een ticket voor de Spelen op de 100 meter schoolslag in een prachtig Nederlands record van 1.01.22 (OS-eis was 1.01.57). Hij eindigde bovendien als zevende van Europa in de finale. Overigens had Thijs dat NR al in handen sinds 2003 met 1.01.52. Met de wisselslagploeg werd hij vierde in een nieuw nationaal record en zette een split op de klokken van 1.00.70.

Jolijn zwom de tweede dag direct in de series van de 100 meter schoolslag een dik persoonlijk record van 1.10.27 (PR was 1.11.06). De eis voor de wisselslagestafette stond op 1.10.39, opnieuw feest dus voor Team Van Valkengoed/Faber. Met de wisselslagploeg zwom Jolijn naar een bronzen plak in een Nederlands record. Haar split was 1.10.67.

Voor beide zwemmers was kwalificatie voor Beijing direct duidelijk, want Thijs en Jolijn zetten allebei in de series de concurrentie al op achterstand, doordat ze als enige Nederlanders doordrongen tot de halve finales.

Tegenslagen
Na een zware periode in zijn zwemleven was voor Thijs de zon weer doorgebroken en bewees hij vriend en vijand dat geloof in eigen kunnen, gecombineerd met de juiste omgeving, voor een topsporter een absolute must zijn. Niet meer achterom kijken dus, maar vooruit en slechts meenemen uit deze tijd dat je heel wat mensen, zowel binnen als buiten de zwemwereld, "echt" leert kennen.

Jolijn was voor de EK bepaald niet in topvorm, want de maanden ervoor kenmerkten zich door ziekte. Uiteindelijk bleek, dat ze last had van chronische keelontsteking en ook de ziekte van Pfeiffer gehad moet hebben. In overleg met dokter Bean (KNO-arts van de IJsselmeerziekenhuizen) en Cees Rein van den Hoogenband (teamarts van de Olympische ploeg) is Jolijn op 17 april aan haar keelamandelen geholpen, zodat het Olympische traject zonder zorgen kan beginnen.

WK korte baan Manchester
Vanwege de resultaten van de EK Eindhoven werden Jolijn en Thijs toegevoegd aan de WK-ploeg. Het toernooi was van 9 t/m 13 april. Ook Manchester was een groot succes.

Nadat Jolijn op 5 april in de finaleronde van de competitie (zeven starts) al toptijden had laten zien (o.a. supersplits op de vrije slag en onder de minuut op de 100 vlinder) was duidelijk dat ze haar vorm nog had.

Nou, dat hebben we in Manchester gezien. Jolijn zwom namelijk haar eerste Nederlandse record en deed dat met 30.93 op de 50 meter schoolslag. Ze werd zevende in de finale. De 100 school individueel had ze laten schieten in het belang van de wisselestafette. Met de estafetteploeg zwom ze tot twee keer toe een nationaal record, met als hoogtepunt een supersnelle split van 1.06.82 in de finale, nog nooit vertoond in Nederland. Nederland werd vierde. In de series van de 4x100 vrij mocht Jolijn ook aantreden. Haar 55.31 bewijst, dat er ook op de vrije slag nog heel wat inzit. Dit wordt namelijk niet specifiek getraind. Nederland won in de finale goud in een WR en Jolijn kreeg ook een fraaie gouden plak vanwege haar aandeel in de series.

Thijs zette een fraaie 100 school op de klokken, voor het eerst onder de minuut. Met 59.76 werd hij veertiende. Thijs is niet bepaald een korte baanzwemmer, dus dit is een prima resultaat. Op de 50 school zwom hij eveneens een PR. Op de 200 school klokte hij zijn derde tijd ooit op de korte baan, een bewijs dat ook op dit lange nummer de kracht terugkeert. Met de wisselslagploeg was er een nationaal record en klokte Thijs een snelle split van 59.38.

Zie verder de specials van de EK Eindhoven en de WK Manchester


Informatie:
Website OS 2008
Special OS Zwemkroniek.com
Website NOC*NSF
Website KNZB

Overig:
NOC*NSF video over Jolijn en Thijs
Artikel De Stentor over Jolijn en Thijs


Datum en plaats:
08 - 24 augustus 2008
Beijing, China


Lengte zwembad:
50 meter


Foto's: