Topbanner http://www.thijsvanvalkengoed.nl

Olympische Spelen Beijing 2008

Voorbeschouwing - 08 augustus - 09 augustus - 10 augustus - 11 augustus - 12 augustus - 13 augustus - 14 augustus - 15 augustus - 16 augustus - 17 augustus - 18 augustus - 19 augustus - 20 augustus - 21 augustus - 22 augustus - 23 augustus - 24 augustus - Nabeschouwing

De Nederlandse Olympische mascotte heet Tjemp

Bron: Sport.nl, de website van NOC*NSF

Tjemp is de naam geworden van de mascotte van het Nederlands Olympisch en Paralympisch Team. De bedenker van deze naam, de 20-jarige Albert Stek uit Ameide, ontving op 28 maart in de Sporthallen Zuid in Amsterdam uit handen van NOC*NSF-voorzitter Erica Terpstra de cheque die hem recht geeft op een meet en greet met de Olympische medaillewinnaars.

Aan de oproep een naam te bedenken voor de mascotte van het Nederlands Olympisch Team en het Nederlands Paralympisch Team is massaal gehoor gegeven. Al op de eerste dag kwamen er bij de redactie van Sport.nl bijna duizend suggesties binnen. Op de laatste dag was het totaal aantal inzendingen opgelopen tot bijna drieduizend.

De naam voor de mascotte moest onder meer sportief zijn, sympathiek klinken, maar ook ambitie uitstralen en kinderen aanspreken. Uit alle inzendingen kwam de naam Tjemp als beste naar voren. Inzender Albert Stek gaf als motivatie voor zijn naamkeuze: "Tjemp is een afgeleide van het Engelse woord champion, wat kampioen betekent. In mijn ogen zijn alle sporters die straks deelnemen aan de Olympische en Paralympische Spelen kampioenen, vandaar de naam Tjemp."

De mascotte werd maandag 17 maart voor het eerst gepresenteerd tijdens het EK zwemmen in Eindhoven. Met behulp van Tjemp wil NOC*NSF de Olympische koorts aanwakkeren bij het Nederlandse publiek en betrokkenheid creŽren met de sporters die straks naar Beijing gaan. Overigens is Tjemp niet alleen bedoeld voor 2008, maar zal hij/zij ook na dit Olympisch jaar de sporters ondersteunen.
Informatie:
Website OS 2008
Special OS Zwemkroniek.com
Website NOC*NSF
Website KNZB

Overig:
NOC*NSF video over Jolijn en Thijs
Artikel De Stentor over Jolijn en Thijs


Datum en plaats:
08 - 24 augustus 2008
Beijing, China


Lengte zwembad:
50 meter


Foto's: