Topbanner http://www.thijsvanvalkengoed.nl

Olympische Spelen Beijing 2008

Voorbeschouwing - 08 augustus - 09 augustus - 10 augustus - 11 augustus - 12 augustus - 13 augustus - 14 augustus - 15 augustus - 16 augustus - 17 augustus - 18 augustus - 19 augustus - 20 augustus - 21 augustus - 22 augustus - 23 augustus - 24 augustus - Nabeschouwing

De Olympische mascottes van Beijing

Bron: NOC*NSF - www.sport.nl

OS mascottesDe Olympische Spelen van Beijing 2008 hebben vijf officiŰle mascottes, gezamenlijk aangeduid als Fuwa. Het zijn vijf vrolijke kinderen, elk in de kleur van een Olympische ring, die vier populaire Chinese dieren vertegenwoordigen: de vis, de zwaluw, de panda en de Tibetaanse antilope. De vijfde mascotte vertegenwoordigt de Olympische vlam.

Elke mascotte heeft een naam die bestaat uit twee lettergrepen. De tweede is een herhaling van de eerste, wat in China een traditionele manier is om je genegenheid voor een kind uit te drukken. Beibei is de vis, Jingjing de panda, Huanhuan de Olympische vlam, Yingying de Tibetaanse antilope and Nini de zwaluw. In de ornamenten op hun hoofd dragen ze de vijf elementen van de natuur: de zee, het bos, vuur, aarde en lucht.

De Chinese cultuur kent een lange traditie van het brengen van gelukwensen via tekens en symbolen. Elke mascotte staat voor een andere wens. Voorspoed, blijdschap, passie, gezondheid en geluk. Als je de namen van de mascottes achter elkaar zet - Bei Jing Huan Ying Ni - betekent het 'Welkom in Beijing', waarmee de jonge ambassadeurs alle gasten hartelijk welkom heten op de Olympische Spelen.

BeibeiBeibei: op het hoofd van het figuurtje Beibei zijn een vis en water te herkennen. In de traditionele kunst en cultuur van China zijn dit symbolen voor voorspoed en welvaart. Beibei draagt dan ook de boodschap van voorspoed uit. Een vis is bovendien een Chinees teken van overvloed, wat de wens uitspreekt van een goed jaar en een goed leven.

De ornamenten en het golfpatroon op Beibei's hoofd zijn afgeleid van bekende, oude Chinese schilderijen. Beibei heeft een vriendelijk en zuiver karakter. Uiteraard is ze goed in alle watersporten en vertegenwoordigt ze de blauwe Olympische ring.

JingjingJingjing maakt kinderen aan het lachen. Blijdschap en geluk zijn dan ook de boodschappen die deze op een panda gebaseerde figuur uitdraagt. Als een nationale icoon en bedreigde diersoort wordt de panda over de gehele wereld geadoreerd. Het lotus-design in Jingjings haardracht is ge´nspireerd op porceleinschilderingen uit de Song Dynasty (960-1234 na Chr.). Het symboliseert het bos en de harmonieuze relatie tussen mens en natuur.

Jingjing draagt de wens uit om de schoonheid van de natuur voor alle generaties te bewaren. Hij is ontwapenend en optimistisch. Het is een atleet die bekend staat om zijn kracht en die de zwarte Olympische ring vertegenwoordigt.

HuanghuangHuanghuang is de grote broer van het stel. Hij is het kind van het vuur en staat voor de Olympische vlam. Hij draagt passie uit en staat in het midden van Fuwa, als het hart van de Olympische geest.

Terwijl hij de anderen inspireert om harder te lopen, verder te springen of sterker te zijn, is hij open en uitnodigend. Waar Huanhuan zijn licht laat schijnen wordt de uitnodigende warmte van Beijing 2008 gevoeld. Zijn vurige hoofdelementen zijn ge´nspireerd op de beroemde Dunhuang-muurschilderingen. Huanhuan is open en enthousiast en blinkt uit in alle balsporten. Hij staat voor de rode Olympische ring.

YingyingYingying: zoals alle antilopes is Yingying snel en sierlijk. Als symbool van het wijdse Chinese landschap draagt de antilope de boodschap van gezondheid met zich mee en een sterk lichaam als gevolg van een leven in harmonie met de natuur. De pose waarin Yingying meestal wordt afgebeeld is typisch voor een antilopensoort die alleen voorkomt op het Qinghai-Tibet Plateau.

De keuze voor de Tibetaanse antilope, een van de eerste dieren in China die officieel de beschermde status had, weerspiegelt Beijings betrokkenheid bij groene Olympische Spelen. Yingyings hoofdornamenten bevatten decoratieve elementen die afkomstig zijn van culturen uit de westelijke regio's Tibet en Xinjiang. Sterk in atletiek en veldsporten is Yingying een vlugge en lenige jongen, die de gele Olympische ring vertegenwoordigt.

NiniNini: ieder voorjaar en elke zomer maken de kinderen van Beijing prachtige vliegers, die ze laten zweven op de wind. Onder de ontwerpen van de vliegers is de zwaluw altijd een van de populairste. De mascotte Nini is ge´nspireerd op deze vliegertraditie. Haar met goud ingelegde vleugels staan voor de onbegrensde hemel en verspreiden de zegen van geluk als ze verschijnt.

Het Chinese woord voor zwaluw is 'yan'. Yanjing is een vroegere naam van Beijing. Nini is onschuldig en speels als een zwaluw. Ze is goed in turnen en staat voor de groene Olympische ring.
Informatie:
Website OS 2008
Special OS Zwemkroniek.com
Website NOC*NSF
Website KNZB

Overig:
NOC*NSF video over Jolijn en Thijs
Artikel De Stentor over Jolijn en Thijs


Datum en plaats:
08 - 24 augustus 2008
Beijing, China


Lengte zwembad:
50 meter


Foto's: