Topbanner http://www.thijsvanvalkengoed.nl

Olympische Spelen Beijing 2008

Voorbeschouwing - 08 augustus - 09 augustus - 10 augustus - 11 augustus - 12 augustus - 13 augustus - 14 augustus - 15 augustus - 16 augustus - 17 augustus - 18 augustus - 19 augustus - 20 augustus - 21 augustus - 22 augustus - 23 augustus - 24 augustus - Nabeschouwing

De vlam brandt, de Olympische Spelen 2008 zijn begonnen!

Het is zover! De Olympische Spelen in Beijing zijn begonnen! Het olympisch vuur is ontstoken, de vlag is gehesen en atleten uit de hele wereld zijn bij elkaar voor het meest bijzondere toernooi ter wereld!

Peking imponeert met openingsfeest, een artikel van de website van NOC*NSF.

Met een indrukwekkende mengeling van overweldigende vuurwerken, fraaie cultuur uit het antieke China en verbazingwekkende acrobatiek heeft China zich vrijdag tijdens de openingsceremonie van de 26e Olympische Spelen aan de wereld gepresenteerd.

De Aziatische gastheer greep de officiële plechtigheid aan om de buitenwereld te tonen wat voor een wereldmacht China is. Op fabuleuze wijze gaven de duizenden acteurs die in het Nationaal Stadion optraden een kijkje in de rijke geschiedenis van het land. Zo werden de vier belangrijkste Chinese uitvindingen (buskruit, papier, boekdrukkunst en het kompas) uitgebreid belicht in het ruim drie uur durende spektakel.

Toeschouwers die een ticket voor het Vogelnest hadden bemachtigd (één Chinees had er zelfs 19.000 euro voor over) werden overrompeld met fantastische show. Als je even met je ogen knipperde, waren 40 grote rode zuilen verdwenen en stond er plots een witte vleugel met toppianist Lang Lang op de vloer. Hans Kazan was er niets bij.

Het concert van Lang Lang werd weer afgewisseld met een verbluffend vuurwerk gevolgd door een nieuw hoofdstuk vol kleur, pracht en praal. De ceremonie, naar schatting bekeken door ruim 2 miljard mensen wereldwijd, werd geregisseerd door artistiek directeur Zhang Yimou. Dertien maanden geleden begonnen de eerste repetities, reeds in maart werd in het diepste geheim - in een grote sporthal vijftig kilometer buiten Peking - de ceremonie in zijn geheel geoefend.

Dat er aan mensen geen gebrek is in China (1,3 miljard inwoners) werd ook tijdens het openingsfeest duidelijk. Alleen al voor het aftellen naar het begin van de openingsceremonie sloegen 2008 mannen op een Chinees percussie-instrument genaamd Fou. In totaal deden er liefst 14.000 mensen mee aan de openingsceremonie.

In het Vogelnest werd vaak stilgestaan bij de rijke culture geschiedenis van het gastland van de Spelen. Veel aandacht voor traditionele vechtsporten, maar ook voor kunst. Zo werd er een gigantisch perkament uitgerold waarop het schilderij "A Thousands Li of Rivers and Mountains'' stond afgebeeld. Qua belangrijkheid in Nederland te vergelijken met de Nachtwacht, al tekende Wang Ximeng zijn schilderij enkele eeuwen eerder: In de Song-keizerrijk (960-1276 na Christus).

Uiteraard speelde ook vuurwerk een belangrijke rol in de ceremonie. De Chinezen zijn de uitvinders van het buskruit, waarmee de basis werd gelegd voor vuurwerk en vuurwapens. Er werd vanaf 1821 plekken, verspreid over heel Peking, vuurwerk in de toch al vervuilde lucht geschoten. Bij de afsluitende show trilde het Nationaal Stadion op zijn grondvesten vanwege de hoeveelheid vuurwerk dat afgestoken werd. In het begin van de ceremonie zagen ook de gekleurde kogels die vanaf het Plein van de Hemelse Vrede werden afgeschoten er indrukwekkend uit. Vanaf dat plein ontstonden door vuurwerk 29 voetstappen die naar het Vogelnest leidde, als symbool voor het feit dat de Spelen in Peking zijn aangekomen.

In de strak geregisseerde openingsceremonie was er eigenlijk slechts één dissonant. Toen de vredesduiven werden losgelaten, reden de Russische tanks hun buurland Georgië binnen. De immer gewenste wapenstilstand tijdens de Olympische Spelen was het enige dat de Chinezen niet voor elkaar kregen.

Bron: Website NOC*NSF/ANP
Informatie:
Website OS 2008
Special OS Zwemkroniek.com
Website NOC*NSF
Website KNZB

Overig:
NOC*NSF video over Jolijn en Thijs
Artikel De Stentor over Jolijn en Thijs


Datum en plaats:
08 - 24 augustus 2008
Beijing, China


Lengte zwembad:
50 meter


Foto's: