Topbanner http://www.thijsvanvalkengoed.nl

Olympische Spelen Beijing 2008

Voorbeschouwing - 08 augustus - 09 augustus - 10 augustus - 11 augustus - 12 augustus - 13 augustus - 14 augustus - 15 augustus - 16 augustus - 17 augustus - 18 augustus - 19 augustus - 20 augustus - 21 augustus - 22 augustus - 23 augustus - 24 augustus - Nabeschouwing

Tweede tijd ooit, net boven eigen NR, maar toch geen halve finale

Op de eerste dag van de Olympische Spelen moest Thijs direct aan de bak. Van de mannen was hij de eerste, die van start ging in Peking. Thijs startte in de negende en laatste serie op baan acht. Hij was op de 100 meter schoolslag ingeschreven met zijn Nederlands record van 1.01.22, gezwommen bij de EK in Eindhoven. Met deze tijd kwalificeerde hij zich toen voor de Olympische Spelen. In Peking bleek het de 21ste inschrijftijd.

Een week geleden, op de laatste dag van het trainingskamp in Hongkong, werd bij Thijs een virusinfectie geconstateerd, waardoor hij met koorts op bed kwam te liggen. Tevens kon hij 's zondags niet met de zwemploeg afreizen naar Peking, maar ging pas dinsdag. Ook kostte het Thijs natuurlijk een paar dagen training en daarbij puntjes op de i zetten in de laatste fase.

De eerste 50 meter ging in 29 seconden, de eindtijd van Thijs was 1.01.32, een tiende boven zijn nationaal record. Hiij werd hiermee 26ste. Om de halve finales te halen, had Thijs 1.00.71 moeten zwemmen.

Veertien zwemmers eindigden tussen de 1.00.31 en 1.00.98! De Noor Alexander Dale Oen kwam als snelste uit de series met een verbetering van zijn eigen Europees record. Nieuwe toptijd 59.41.

Thijs was, gezien de omstandigheden, niet ontevreden, maar vond het natuurlijk wel jammer om uitgeschakeld te zijn. Hij meldde, dat hij nog flink last had van hoesten en geen snelheid kon maken in die eerste 50, waardoor een tijd onder de 1.01 er niet in zat.

Maar zoals Thijs zei tegen Jeroen Stekelenburg van de NOS:
"Als en dan telt niet in de sport, alleen de tijd en die was niet voldoende voor de halve finales. De concurrentie is moordend geworden op de 100 school. Ik ben best wel tevreden, als ik kijk hoe ik met een jaar trainen ben teruggekomen, maar natuurlijk had ik graag morgen in de halve finales gestaan".

Vijf zwemmers zwommen onder de minuut, de Italiaan Terrin kreeg DSQ achter zijn naam. Alexander Dale Oen was met zijn Europees en Olympisch record de snelste.

Swimnews Online berichtte het volgende:
The heats of the 100m breaststroke, British champion Chris Cook, one of only seven men to race under the minute, scraped into the semi-finals in 15th place, on 1:00.71, a time a tenth of a second away from what it took to win a medal in 2004 and would have granted him silver in Sydney 2000. Leading the way into the Beijing semi-finals was Alex Dale Oen, of Norway, a nation that has yet to celebrate an Olympic champion in the pool, in an Olympic record of 59.41. If he was the first man to race inside a minute in Olympic waters, then four others followed immediately after.
Informatie:
Website OS 2008
Special OS Zwemkroniek.com
Website NOC*NSF
Website KNZB

Overig:
NOC*NSF video over Jolijn en Thijs
Artikel De Stentor over Jolijn en Thijs


Datum en plaats:
08 - 24 augustus 2008
Beijing, China


Lengte zwembad:
50 meter


Foto's: