Topbanner http://www.thijsvanvalkengoed.nl

Olympische Spelen Beijing 2008

Voorbeschouwing - 08 augustus - 09 augustus - 10 augustus - 11 augustus - 12 augustus - 13 augustus - 14 augustus - 15 augustus - 16 augustus - 17 augustus - 18 augustus - 19 augustus - 20 augustus - 21 augustus - 22 augustus - 23 augustus - 24 augustus - Nabeschouwing

Thuiskomst party in het Olympisch stadion in Amsterdam

Maandag 25 augustus zat het erop. De Olympische Spelen waren voorbij. De vlam was de avond ervoor gedoofd en onze spullen zaten al in het vliegtuig. In de ochtend ging wij naar het vliegveld. Bij het inchecken kwamen we de KLM crew tegen, die ons naar huis zou vliegen. Dat was natuurlijk meteen even kletsen over onze ervaringen. Gelukkig hadden we daar tijdens de vlucht nog genoeg tijd voor, want die zou 11 uur duren.

We waren op tijd voor het inchecken en konden rustig naar de gate lopen. Daar aangekomen was het niet eens heel lang wachten, want het vliegtuig stond al klaar. Vervolgens liep we het vliegtuig in zagen, dat zelfs de doekjes op de stoelen een Olympisch tintje hadden. Na het opstijgen werden we door de gezagvoerder welkom geheten op de vlucht en vervolgens kregen we van de stewards en stewardessen een glaasje champagne in een speciaal Olympisch glas. Tijdens de vlucht werden we ook getrakteerd op een samenvatting van alle Nederlandse successen. Dat was erg leuk om terug te zien.

Toen de 11 uur bijna voorbij waren vertelde de gezagvoerders, dat het Olympisch Stadion in Amsterdam al goed gevuld was met oranjefans. Daarom zouden we over het stadion vliegen en enkele rolbewegingen maken (het kiepen van de vleugels). We hoorden, dat het publiek ervan genoten had en vervolgens moesten wij een doorstart maken. Die doorstart was nodig, omdat we anders te laag vlogen voor een landing op Schiphol. Dit alles was niet voor iedereen even makkelijk, want al die bewegingen voelde je aardig in je maag.

Bij aankomst werden we opgewacht door een groep zeer enthousiast ‘grond- en ontvangstpersoneel’, fans, mijn collega’s van de politie op de motor en twee Apache helikopters. Daarnaast kregen we van de luchthavenbrandweer een ereboog. Dit alles was natuurlijk erg leuk, maar het werd nog leuker. Onder de muzikale klanken van een orkest liepen we naar de NS-bussen. Deze bussen vervoerden ons van het vliegveld naar het Olympisch Stadion. Dat was een mooie rit, nog onder begeleiding van mijn eerder genoemde collega’s en de twee heli’s. Langs de route stonden veel mensen te kijken en te zwaaien naar de bussen en dat was bijzonder om mee te maken..

Eenmaal bij het Olympisch Stadion in Amsterdam, gingen we als een grote groep het stadion binnen. We liepen over een knal oranje podium naar het hoofdpodium, dwars door het publiek heen. In het publiek stonden veel WVZ-ers en andere zwembekenden. Victor den Heijer had zelfs een grote vlag van Nederland gemaakt met onze namen erop. Dat was natuurlijk erg gaaf. Toen we bij het grote podium aankwamen, konden we nog even naar het publiek zwaaien en dit was ook erg gaaf om te zien. Het stadionveld stond vrijwel helemaal vol en ook waren er nog veel mensen op de tribunes.

De Olympische deelnemers zonder medaille hadden geluk, want die konden direct hun familie in de armen vliegen. Ik kon dus meteen knuffelen met mijn vriendin, mama en papa! De medaillewinnaars moest nog even op het podium blijven staan en na een kort interview met enkele winnaars kwamen verschillende Nederlandse artiesten ons vermaken. Dat was ook erg leuk.

Erg lang bleven we niet hangen, want we waren gesloopt na de lange reis en de zes weken van huis. Buiten het Olympisch Stadion stonden mijn collega’s van de politie en in het bijzonder de Vakgroep Vitaliteit te wachten om mij welkom thuis te heten. Erg leuk om zo thuis te komen dus!

Na het halen van de koffers stapten we de auto in en reden we lekker rustig naar huis. Eenmaal thuis kwamen de eerste souvenirs uit de koffer en vervolgens gingen we lekker ‘Hollands’ uit eten. Aan tafel kwamen de eerste Olympische verhalen natuurlijk al aan bod. Hierover zullen jullie de komende tijd nog veel meer gaan lezen op mijn website! Ook foto’s van de drie weken in Beijing en de ‘Welkom thuis party’ zullen binnenkort op de website verschijnen!

Huldiging KNZB
Woensdagavond werden alle zwemmers, zwemsters, waterpolovrouwen en begeleiders gehuldigd door de KNZB. Dit gebeurde onder het genot van een hapje en een drankje in een strandtent in Scheveningen.

De maand september stond verder in het teken van bijkomen, even vakantie houden, aan het werk gaan bij de politie, trainingen opstarten, Huldiging Olympische sporters door Johan Cruijff, Open Dag Johan Cruyff Foundation, Speedodag en NEK. Ook daarover zullen nog berichtjes verschijnen!
Informatie:
Website OS 2008
Special OS Zwemkroniek.com
Website NOC*NSF
Website KNZB

Overig:
NOC*NSF video over Jolijn en Thijs
Artikel De Stentor over Jolijn en Thijs


Datum en plaats:
08 - 24 augustus 2008
Beijing, China


Lengte zwembad:
50 meter


Foto's: